Królewskie rogale z makiem

4.5 (197 ocen)

  • 3 godz.

na Święto Trzech Króli u nas w domu obowiązkowo musiały być rogale z makiem. Taka wersja szczodraków. Ciasto rozpływa się w ustach, a nadzienie stanowi kwintesencję smaku

  • 3 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    1 szklanka mleka
    30g drożdży
    3 jajka
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    3 szklanki maki
    0,5 szklanki cukru
    200g miękkiego masła
    2 łyżki oleju

    Nadzienie:
    200g maku
    100g masy marcepanowej
    3/4 szklanki cukru
    100g orzechów włoskich
    100g migdałów
    2 łyżki kandyzowanej skorki pomarańczowej
    2-3 łyżki gęstej śmietany

    Do posypania:
    cukier puder
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Królewskie rogale z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Królewskie rogale z makiem 1. Dzień przed pieczeniem:
    Mleko podgrzać, żeby było ciepłe (nie gorące!!). Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać pół szklanki mleka, 1 łyżeczkę mąki, wymieszać o odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
    2 jaja i żółtko (białko zostawić do posmarowania rogalików) rozetrzeć z cukrem, dodać resztę mleka, ekstrakt waniliowy, wlać wyrośnięte drożdże, dodać mąkę i wyrobić jednolite ciasto, pod koniec dodać olej, wyrobić.
    Z ciasta uformować prostokąt, przykryć folią i odstawić na godzinę do lodówki. Zimne ciasto rozwałkować na prostokąt 20x30cm, wyłożyć masło, zostawiając wolne brzegi, lekko rozsmarować. Ciasto złożyć 3 razy (jak kartkę papieru), zlepić brzegi, odwrócić o 90stopni, rozwałkować na prostokąt, delikatnie podsypując mąką w razie potrzeby. Znowu złożyć 3-krotnie. Przykryć folią i odstawić do lodówki na 40 minut. Następnie po schłodzeniu znowu rozwałkować, złożyć, rozwałkować i złożyć, odstawić do lodówki – cały proces chłodzenia powtórzyć 3 razy.
    Po ostatnim wałkowaniu ciasto złożyć, przykryć folią i pozostawić w lodówce na noc.
    Mak zaparzyć.
  • Królewskie rogale z makiem 2. W dniu pieczenia:
    Mak zmielić na maszynce 3 razy. Dodać cukier, masę marcepanową, rozdrobnione orzechy, obrane i podprażone posiekane drobno migdały, skórkę pomarańczową, śmietanę. Wymieszać na jednolita masę.
    Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 35x65cm, przekroić wzdłuż na pół. Każdy długi prostokąt pokroić na 12 trójkątów. Na każdy trójkąt wyłożyć masę makową, naciąć u podstawy, zwinąć. Rogaliki układać w sporej odległości od siebie na blaszce wyłożonej papierem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować rozmąconym białkiem. Wstawić od nagrzanego piekarnika, piec ok. 20 minut w temp 180st.C. Upieczone rogale ostudzić na kratce, posypać cukrem pudrem.
    Smacznego:)

Porady

Można użyć masy makowej z puszki, zmniejszając o połowę ilość cukru w nadzieniu,

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować