Królik duszony w warzywach

4.49 (187 ocen)

Pierwszy raz zrobiłam takiego królika i wyszedł naprawdę pyszny

Składniki:

  • Tuszka królika około 1,5 kg
    60-70 dkg marchewki
    bulwa selera średniej wielkości
    2-3 cebule
    6 ząbków czosnku
    ok. 100 ml wytrawnego białego wina
    ok. 100 ml śmietanki 30%
    ok.100-150g masła
    groszek konserwowy
    150 g boczku
    strączek chilli lub 1/2 łyżeczki chilli w płatkach
    oliwa extra virgin lub dobrej jakości olej
    sól, pieprz, majeranek i tymianek
Wystaw ocenę:

4.49 (187 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Królik duszony w warzywach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelnie wlewamy troszkę oliwy i plasterek masła, podsmażamy cebulę pokrojona w półplasterki i 3 ząbki posiekanego drobno czosnku.Do zeszklonej cebuli dodajemy marchewkę i seler pokrojone w kosteczkę,doprawiamy solą,pieprzem odrobina tymianku i majeranku i dusimy przez około 10 minut (można dodać 1/2 szklanki wody). Po tym czasie podlewamy połowa wina i czekamy az sie zagotuje.Przekładamy do naczynia żaroodpornego (ja nie miałam tak dużego więc użyłam rondla).
  • 2. Tuszkę królika podzielić na części,łapy przednie i tylne wraz z combrem.Części królika doprawiamy solą,pieprzem odrobiną oliwy i tymianku - mieszamy i odstawiamy na chwilkę.W tym czasie na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i obsmażamy mięso na złoty kolor z obu stron.Usmażone mięsko na patelni podlewamy reszta wina i dodajemy plaster masła, około połowę papryczki kroimy i dodajemy do mięsa.
  • 3. Mieso przekładamy do naczynia w którym wcześniej ułożona została marchew z dodatkami (najlepiej przełożyć mięso warzywami). Całość zalewamy pozostałym sokiem z patelni. 2-3 plastry boczku kroimy w paseczki i posypujemy królika,posypujemy odrobiną tymianku i podlewamy wodą.Na wierzch kładziemy pozostałe masło,przykrywamy i wkładamy do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na około 60 minut.
  • 4. Pozostały boczek kroimy w paseczki i obsmażamy na patelni z pozostałym czosnkiem, wcześniej drobno posiekanym i reszta papryczki. Na końcu dodajemy odsączony groszek jedynie żeby nabrał temperatury.
  • 5. Po 60 min oczekiwania sprawdzamy czy mięsko jest miękkie, jeżeli tak wykładamy mięso na miskę a warzywa na drugą- osobno. Z płynu powstałego z pieczenia robimy sos - przecedzamy płyn do rondelka dodajemy śmietankę i redukujemy do momentu uzyskania gęstego sosu,ewentualnie doprawiamy jeżeli potrzeba.
  • 6. Królika układamy na warzywach, polewamy sosem i posypujemy groszkiem z boczkiem. Bardzo dobrze smakuje jako samodzielne danie lub z ziemniaczkami ubitymi na piree z masełkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować