Królik pieczony z sosem śmietanowym.

4.49 (182 ocen)

Wychowałem się na bajkach Walta Disneya. Pamiętam królika Bugsa jedzącego marchewkę i jego słynne powiedzenie " What's up doc ? Myślałem, że króliki lubią marchewkę, a okazuje się, że króliki wolą bardziej nać marchwi, niż jej korzeń. Dlatego marchewka będzie tylko dodatkiem, a królik jest pieczo

Składniki:

  • 1 królik
    250ml śmietany
    1 cebula
    200ml wina białego wytrawnego
    1 łyżka soku z cytryny
    2 łyżki masła
    3 marchewki
    zioła świeże: tymianek, rozmaryn, majeranek
    sól, pieprz
    1-2 łyżki mąki
Wystaw ocenę:

4.49 (182 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Królik pieczony z sosem śmietanowym. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Królik pieczony z sosem śmietanowym. 1. Sprawionego, umytego królika pokroić na 6 części -skoki, łapy i comber, włożyć do naczynia ,polać winem ,łyżką octu, dodać pokrojoną cebulę ,zioła i marynować kilka godzin.
    Wyjęte mięso osuszyć ,posypać solą i pieprzem. Dobrze zrumienić na maśle z wszystkich stron ,przełożyć do brytfanki i piec około 40 min. W czasie pieczenia polewać mięso wytworzonym sosem.
    Pod koniec pieczenia zalać królika śmietaną wymieszaną z mąką i piec jeszcze 10min.
    Upieczonego królika przełożyć na półmisek ,polać sosem obłożyć marchewkami, groszkiem i pieczarkami. Przybrać zieleniną .Podawać z ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować