Królik Wielkanocny duszony w śmietanie

4.5 (186 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Przepis dostałam od babci ta potrawa jest co roku na naszym stole Wielkanocnym.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 duży hodowlany królik podzielony na 2 łopatki, 2 skoki, 2 udka i comber
    2 łyżeczki mąki
    1 łyżka oleju roślinnego
    ½ pora, umytego, przyciętego i pokrojonego na 2-cm kawałki
    1 cebula, obrana, grubo posiekana
    1 łodyga selera, pokrojona na 2-cm kawałki
    ½-1 łyżeczka całych ziaren białego pieprzu
    2 główki czosnku, jedna przekrojona poziomo na pół, a druga podzielona na ząbki
    6 liści świeżej szałwii
    duża gałązka tymianku
    300 ml wytrawnego białego wina
    1 litr bulionu drobiowego
    600 ml śmietany kremówki
    sól i świeżo mielony czarny pieprz
    30 g masła
    200 g pieczarek, pokrojonych na plasterki
    1 łyżka posiekanego świeżego szczypiorku

Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Królik wielkanocny duszony w śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oprósz duży talerz mąką i obtocz w niej kawałki królika. W dużej głębokiej brytfance rozgrzej olej na średnim ogniu i obsmażaj partiami części królika przez 6-8 min obracając, aż będą równomiernie zrumienione.
  • 2. Obsmażone kawałki odkładaj z powrotem na talerz. Kiedy wszystkie będą obsmażone, włóż do brytfanki pora, cebulę, seler, pieprz, przekrojoną główkę czosnku, szałwię i tymianek i smaż mieszając przez 4-5 min, aż zmiękną.
  • 3. Wlej do brytfanki wino, doprowadź do wrzenia i gotuj 4-5 min, aż objętość płynu zredukuje się o połowę. Wlej do brytfanki bulion, włóż części królika i doprowadź do wrzenia (jeśli płyn nie zakrywa mięsa i warzyw, dolej trochę wrzątku).
  • 4. Duś mięso bez przykrycia przez 1 godz. aż mięso zmięknie, a sos zgęstnieje. Przełóż kawałki mięsa na talerz, przykryj folią aluminiową i trzymaj w cieple. Zwiększ płomień pod brytfanką aż sos intensywnie się zagotuje i zredukuj go przez 4-5 min. Zmniejsz płomień, dolej kremówkę i starannie wymieszaj.
  • 5. Gotuj na małym ogniu przez 10-12 min. Przelej sos przez gęste sito do czystego garnka. Włóż do sosu mięso królika i gotuj 8-10 min, aż mięso się zagrzeje. W tym czasie obierz ząbki czosnku z drugiej główki, zgnieć je na miazgę płazem noża. Dodawaj do garnka po łyżeczce pasty do smaku, za każdym razem starannie mieszając i próbując, i dopraw sos solą oraz mielonym pieprzem.
  • 6. Rozgrzej masło na patelni i usmaż pieczarki, aż się zrumienią, a następnie włóż je do garnka z królikiem w sosie. Nałóż porcje królika na 4 talerze i posyp siekanym szczypiorkiem. Podawaj z puree ziemniaczanym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować