Królik wielkanocny duszony w śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oprósz duży talerz mąką i obtocz w niej kawałki królika. W dużej głębokiej brytfance rozgrzej olej na średnim ogniu i obsmażaj partiami części królika przez 6-8 min obracając, aż będą równomiernie zrumienione.
2.Obsmażone kawałki odkładaj z powrotem na talerz. Kiedy wszystkie będą obsmażone, włóż do brytfanki pora, cebulę, seler, pieprz, przekrojoną główkę czosnku, szałwię i tymianek i smaż mieszając przez 4-5 min, aż zmiękną.
3.Wlej do brytfanki wino, doprowadź do wrzenia i gotuj 4-5 min, aż objętość płynu zredukuje się o połowę. Wlej do brytfanki bulion, włóż części królika i doprowadź do wrzenia (jeśli płyn nie zakrywa mięsa i warzyw, dolej trochę wrzątku).
4.Duś mięso bez przykrycia przez 1 godz. aż mięso zmięknie, a sos zgęstnieje. Przełóż kawałki mięsa na talerz, przykryj folią aluminiową i trzymaj w cieple. Zwiększ płomień pod brytfanką aż sos intensywnie się zagotuje i zredukuj go przez 4-5 min. Zmniejsz płomień, dolej kremówkę i starannie wymieszaj.
5.Gotuj na małym ogniu przez 10-12 min. Przelej sos przez gęste sito do czystego garnka. Włóż do sosu mięso królika i gotuj 8-10 min, aż mięso się zagrzeje. W tym czasie obierz ząbki czosnku z drugiej główki, zgnieć je na miazgę płazem noża. Dodawaj do garnka po łyżeczce pasty do smaku, za każdym razem starannie mieszając i próbując, i dopraw sos solą oraz mielonym pieprzem.
6.Rozgrzej masło na patelni i usmaż pieczarki, aż się zrumienią, a następnie włóż je do garnka z królikiem w sosie. Nałóż porcje królika na 4 talerze i posyp siekanym szczypiorkiem. Podawaj z puree ziemniaczanym.
Komentarze