Królik w ziołach i biała papryka nadziewana kaszą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

danie główne

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 królik
    3 łyżki oliwy
    1 szkl wina białego lub innego półwytrawnego
    1 duża cebula
    2 marchewki
    1 pietruszka
    sól
    pieprz
    pieprz ziołowy staropolski
    hyzop
    czosnek niedźwiedzi
    rozmaryn

    4 papryki białe
    1 szkl kaszy gryczanej
    suszone sproszkowane grzybki
    suszone ogórki kiszone
    1 jajko
    tłuszcz do smażenia
    200 ml dobrej śmietany

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Królik w ziołach i biała papryka nadziewana kaszą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Królika oczszczamy i porcjujemy. Z oliwy 3 łyżek wina i ziół (każde zioła po sporej szczypcie) mieszamy marynatę i dokładnie otaczamy w niej porcje mięsa. Na wierzch obsypujemy posiekaną cebulą i przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy do lodówki do następnego dnia lub kilka godzin.
    Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, najlepiej smalec i z obu stron obsmażamy porcje królika. W garnku przygotowujemy resztki marynaty wraz z cebulą, marchewkę i pietruszkę kroimy na kawałki i podlewamy pozostałym winem. Na wierzchu układamy kawałki mięsa, dodajemy (opcjonalnie ) trochę ziół. podlewamy jeszcze ok pół szkl wody i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu ok godzinę i 20 min. W tym czasie Gotujemy kaszę gryczaną na sypko. Odstawiamy na ok 15 min. Papryki oczyszczamy wewnątrz. Kaszę mieszamy z jajkiem , dodajemy grzybki i suszony ogórek oraz sól i pieprz do smaku, Nakładamy do pełna wszystkie papryki i wkładamy do garnka z królikiem na ok 20 minut przed zakończeniem duszenia. (W razie potrzeby uzupełniamy płyn).
    Przed podaniem wyjmujemy paprykę i mięso a warzywa dokładnie miksujemy przy pomocy blendera razem ze śmietanką, jeszcze chwilę podgrzewamy i przelewamy sos do sosjerki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.48 (149 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Królik w ziołach (z rękawa).

To może cię zainteresować