Królik w aromatycznym sosie grzybowym

4.5 (166 ocen)

  • 3 godz.

Osoby które lubią zarówno mięso z królika jak i grzyby suszone nie muszę zachęcać do przygotowania tej potrawy. Natomiast tym którzy nie przepadają za takim jedzeniem powiem że można zmienić dla niej swoje przyzwyczajenia kulinarne :-)

  • 3 godz.

Składniki:

  • 6 nóżek z królika
    dwie garści suszonych grzybów
    2 cebule
    1 łyżka przyprawy typu wegeta
    4 marchewki
    sól
    pieprz
    mąka
    tłuszcz do pieczenia
    2 łyżki masła
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Królik w aromatycznym sosie grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso z królika po opłukaniu i osuszeniu obtaczamy w mące i smażymy na złocisty kolor z obu stron po czym przekładamy do garnka
  • 2. Na pozostałym tłuszczu dusimy cebule i przekładamy do mięsa.
  • 3. Marchewkę obieramy, kroimy w drobne słupki i dodajemy do królika raz pół łyżeczki soli.
    Całość zalewamy wodą tak aby przykryła wszystkie składniki oraz dodajemy przyprawę.
  • 4. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 1,5 godz po czym dodajemy suszone grzyby.
  • 5. Gotujemy aż mięso będzie miękkie - podlewając wodą ( jeśli wyparowała zbytnio).
  • 6. Gdy mięso zmięknie dodajemy 2 łyżki masła oraz -jeśli chcemy aby sos był gęściejszy- zaprawiamy odrobiną mąki.
  • 7. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • 8. Podajemy z ziemniakami bądź ze świeżym chrupkim pieczywem.

Porady

1. Najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami. 2. Jeśli mięso zbyt długo się gotuje możemy dodać 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Królik

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować