Królik w kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Królika podzielić na części. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem i zostawić na parę godzin. Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na tłuszczu. dodać królika i zrumienić go na dużym ogniu. Przełożyć do garnka, dolać trochę wody, wrzucić grzyby i słoninę. Prużyć do miękkości.
2.Kapustę przełożyć do garnka, zalać do połowy wodą, dodać liście laurowe, pieprz i gotować do miękkości. Doprawić pieprzem i solą.
3.Ziemniaki obrać, zmielić w maszynce, dodać jajko, sól i tyle mąki, by masa była dość gęsta.
W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Masę ziemniaczaną przełożyć na płytki talerz i z niego dużą łyżką kłaść średniej wielkości kluski na wrzątek. Po ponownym zagotowaniu wody gotować jeszcze około 4 minuty. By sprawdzić czy kluski są ugotowane należy przepołowić jedną i zobaczyć czy nie jest w środku surowa. Ugotowane wylać na sitko i opłukać pod bieżącą zimną wodą. Boczek i cebulkę pokroić w małą kostkę, podsmażyć, doprawić pieprzem i solą i polać kluski.
Komentarze