Królik w Kapuście

4.49 (198 ocen)

Pyszne mięsko w staropolskiej wersji.

Składniki:

  • KRÓLIK:
    tuszka królika
    2 cebule
    garść suszonych prawdziwków
    plaster wędzonej słoniny
    sól, pieprz, majeranek
    KAPUSTA:
    500 g kiszonej kapusty
    2 liście laurowe
    4 ziarenka pieprzu
    KLUCHY NA PYRACH:
    2,5 kg ziemniaków
    1 jajko
    2 łyżki soli
    mąka
    200 g boczku
    1 cebula
    tłuszcz do smażenia

Wystaw ocenę:

4.49 (198 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Królik w kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Królika podzielić na części. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem i zostawić na parę godzin. Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na tłuszczu. dodać królika i zrumienić go na dużym ogniu. Przełożyć do garnka, dolać trochę wody, wrzucić grzyby i słoninę. Prużyć do miękkości.
  • 2. Kapustę przełożyć do garnka, zalać do połowy wodą, dodać liście laurowe, pieprz i gotować do miękkości. Doprawić pieprzem i solą.
  • 3. Ziemniaki obrać, zmielić w maszynce, dodać jajko, sól i tyle mąki, by masa była dość gęsta.
    W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Masę ziemniaczaną przełożyć na płytki talerz i z niego dużą łyżką kłaść średniej wielkości kluski na wrzątek. Po ponownym zagotowaniu wody gotować jeszcze około 4 minuty. By sprawdzić czy kluski są ugotowane należy przepołowić jedną i zobaczyć czy nie jest w środku surowa. Ugotowane wylać na sitko i opłukać pod bieżącą zimną wodą. Boczek i cebulkę pokroić w małą kostkę, podsmażyć, doprawić pieprzem i solą i polać kluski.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Królik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.48 (150 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Królik w ziołach (z rękawa).

To może cię zainteresować