Królik w marchewce z groszkiem

0 (0 ocen)

Smaczne mięso z królika duszone w sosie śmietankowym z dodatkiem marchewki i groszku. Danie jest delikatne, lekkie, a warzywa z mięsem bardzo mięciutkie. Polecam na rodzinny obiad, bo mogą go jeść nawet najmłodsze dzieci.

Składniki:

  • 4 nogi z królika
    2 ząbki czosnku
    sól
    pieprz czarny
    1 łyżeczka listków świeżego rozmarynu
    1 łyżka oleju rzepakowego
    mąka pszenna
    1 cebula
    3 marchewki
    1 pietruszka
    1/2 szklanki groszku zielonego konserwowego
    1 liść laurowy
    pieprz ziołowy
    1 szklanki śmietanki 30%
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sos śmietanowy

Królik w marchewce z groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso z królika natrzeć solą, pieprzem, rozmarynem, rozgniecionym czosnkiem i skropić olejem. Odstawić w chłodne miejsce na około godzinę.
    Królika obtoczyć w mące i obsmażyć z każdej strony na dobrze rozgrzanym oleju. Przełożyć do brytfanki lub innego garnka z szerokim dnem.
  • 2. Marchewkę i pietruszkę pokroić w cienkie słupki, a cebulę w piórka. Wrzucić na patelnię na której smażył się królik i krótko obsmażyć warzywa. Przełożyć do królika i całość zalać wodą, tak aby wszystko znalazło się pod jej powierzchnią. Zamiast wody można użyć bulionu drobiowego. Wrzucić liść laurowy i dusić pod przykrywką, aż warzywa zmiękną. W miarę potrzeby dolać więcej płynu.
  • 3. Pod koniec dodać groszek, wlać kremówkę i doprawić. Dusić do uzyskania odpowiedniej konsystencji sosu i miękkości mięsa.
    Podałam z ziemniakami. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groszek Królik Marchewka Mięso Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Spotkanie rodzinne Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować