KRÓLIK W SOSIE ŚMIETANOWYM Z POLENTĄ

0 (0 ocen)

  • 50 min

Królik w śmietanie z dodatkiem rozmarynu, to danie wykwintne i bardzo popularne. Delikatne i chude mięsko, jest bardzo zdrowe a zasmakuje nie jednej osobie, polecam

  • 50 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:
    1 królik
    1 cebula
    250 ml bulionu z kostki rosołowej
    sól, pieprz, rozmaryn, słodka papryka do smaku
    liść laurowy, ziele angielskie
    1 łyżeczka musztardy
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki masła
    200 ml śmietany 30 %
    2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
    POLENTA:
    150 g kaszki kukurydzianej
    2 szklanki wody z dodatkiem jarzynki
    1 łyżka masła
    sól, pieprz
    oliwa do podpieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Królik w sosie śmietanowym z polentą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1sum5k2 1. PRZYGOTOWANIE :

    Królika dzielimy na porcje, przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. W głębokiej patelni, (brytfance) podsmażamy mięso na maśle, aby się zrumieniło. Dodajemy zmiażdżony czosnek, liść laurowy, odrobinę rozmarynu, ziele i pokrojoną cebulę. Zalewamy mięso bulionem, dusimy pod przykryciem 20-30 minut od czasu do czasu mieszając.
    Kiedy sos się zredukuje a mięso będzie miękkie dodajemy śmietanę, musztardę i natkę pietruszki,mieszamy. Przykrywamy mięso pokrywką i gotujemy przez 10-15 minut.
    W garnku zagotowujemy wodę z masłem i jarzynką, wsypujemy kaszkę, zmniejszamy gaz i energicznie mieszamy aby się nie przypaliła, chwilkę gotujemy aż kaszka się ugotuje.
    Kaszkę przekładamy na głęboki talerz i odstawiamy aż ostygnie i zgęstnieje.
    Zimną polentę kroimy na kawałki i podpiekamy na oliwie.
    Królika przekładamy na talerz, podajemy z polentą i surówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Królik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować