Królik w sosie śmietanowo-koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Królika podzielić na porcje, natrzeć rozgniecionym czosnkiem, solą, białym pieprzem , posiekanym rozmarynem i majerankiem, odstawiamy do lodówki-najlepiej na całą noc.
2.W garnku z grubym dnem (ja robiłam w żeliwnym) rozgrzewamy masło i obsmażamy kawałki królika na brązowo z obu stron, następnie zalewamy bulionem i dusimy prze 1,5 godziny.
3.Marchewkę pokroić w plasterki , a cebulę w bardzo drobną kostkę-dodać do królika. Kiedy warzywa są miękkie dodać śmietanęi mąką rozrobioną z wodą. Czekamy aż się sos zagotuje. Posiekany koperek dodajemy jak już sos ściągniemy z gazu. Smacznego!
Porady
Królik będzie kruchy jeżeli przemrozimy go przez ok 24 h w zarażarce.
Komentarze