Królik w sosie śmietanowo-koperkowym

4.48 (169 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Pyszne świąteczne i lekkie danie na dodatek na tyle eleganckie, że spokojnie można je podać gościom.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 tuszka z królika
    1 gałązka rozmarynu
    1 gałązka tymianku
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    4 małe słodkie marchewki
    200 g śmietanki 30%
    100-120 g masła
    1 L bulionu warzywnego (może być z kostki)
    3 łyżki mąki pszennej
    1 pęczek drobno posiekanego koperku
    sól, biały pieprz
    majeranek
Wystaw ocenę:

4.48 (169 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Królik w sosie śmietanowo-koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Królika podzielić na porcje, natrzeć rozgniecionym czosnkiem, solą, białym pieprzem , posiekanym rozmarynem i majerankiem, odstawiamy do lodówki-najlepiej na całą noc.
  • 2. W garnku z grubym dnem (ja robiłam w żeliwnym) rozgrzewamy masło i obsmażamy kawałki królika na brązowo z obu stron, następnie zalewamy bulionem i dusimy prze 1,5 godziny.
  • 3. Marchewkę pokroić w plasterki , a cebulę w bardzo drobną kostkę-dodać do królika. Kiedy warzywa są miękkie dodać śmietanęi mąką rozrobioną z wodą. Czekamy aż się sos zagotuje. Posiekany koperek dodajemy jak już sos ściągniemy z gazu. Smacznego!

Porady

Królik będzie kruchy jeżeli przemrozimy go przez ok 24 h w zarażarce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Królik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Święta Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować