Krajanka truskawkowa z masą serową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło ucieram z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem. Miksując wbijam po kolei 4 jajka, wsypuję 3 łyżki mąki i wlewam zimne mleko. Pozostałą mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia, dodaję do masy i miksuję do połączenia się wszystkich składników. Blachę o wym. 26x38 cm wykładam papierem do pieczenia, przekładam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp.200'C na 20-25 min. Upieczone wyjmuję, studzę i kroję wzdłuż na 2 części.
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i smaruję spód ciasta.
Truskawki, myję, usuwam szypułki, kroję na połowy i układam na posmarowanym czekoladą spodzie ciasta wypukłą stroną do góry.
Twaróg miksuję z cukrem.
Galaretkę rozpuszczam z szklance wrzątku, studzę i cienkim strumieniem dolewam do masy twarogowej.
Kremówkę ubijam na sztywno i mieszam z serem za pomocą drewnianej łyżki, by masa pozostałą delikatna i puszysta.
Masę przelewam na spód z truskawkami ( masa jest płynna) i wstawiam do lodówki na godzinę. Po godzinie przykrywam drugim kawałkiem ciasta i schładzam jeszcze 5-6 godzin.
Komentarze