Krajanka truskawkowa z masą serową

0 (0 ocen)

super smacznego ciasta z truskawkami i do tego mała czarna

Składniki:

  • 1 kostka masła
    8 łyżek cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    4 jajka
    7 łyżek mąki
    5 łyżek mleka
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa:
    60 dag truskawek
    1 czekolada mleczna
    2 kostki twarogu
    6 łyżek cukru
    1 opakowanie galaretki cytrynowej lub brzoskwiniowej
    2 łyżki soku z cytryny
    45 dag śmietany 30%
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ser

Krajanka truskawkowa z masą serową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło ucieram z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem. Miksując wbijam po kolei 4 jajka, wsypuję 3 łyżki mąki i wlewam zimne mleko. Pozostałą mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia, dodaję do masy i miksuję do połączenia się wszystkich składników. Blachę o wym. 26x38 cm wykładam papierem do pieczenia, przekładam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp.200'C na 20-25 min. Upieczone wyjmuję, studzę i kroję wzdłuż na 2 części.
    Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i smaruję spód ciasta.
    Truskawki, myję, usuwam szypułki, kroję na połowy i układam na posmarowanym czekoladą spodzie ciasta wypukłą stroną do góry.
    Twaróg miksuję z cukrem.
    Galaretkę rozpuszczam z szklance wrzątku, studzę i cienkim strumieniem dolewam do masy twarogowej.
    Kremówkę ubijam na sztywno i mieszam z serem za pomocą drewnianej łyżki, by masa pozostałą delikatna i puszysta.
    Masę przelewam na spód z truskawkami ( masa jest płynna) i wstawiam do lodówki na godzinę. Po godzinie przykrywam drugim kawałkiem ciasta i schładzam jeszcze 5-6 godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Sery Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować