190 g mąki pszennej
130 g brązowego cukru
50 g cukru
160 g płatków owsianych
1/2 łyżeczki soli
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
150 g margaryny
Składniki na owocowe nadzienie:
500 g porzeczkoagrestu
20 g cukru (lub więcej, według uznania)
sok z połówki cytryny
3 łyżeczki świeżego imbiru
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki masła, roztopionego i wystudzonego
Krajanka z imbirem i porzeczkoagrestem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę pokroić w kostkę. Płatki owsiane zmielić na drobne kawałeczki. W naczyniu wymieszać mąkę, cukry, płatki, sól, proszek do pieczenia i sodę. Dodać, przygotowaną wcześniej, margarynę i zagniatać do momentu utworzenia się grudek.
2.Odłożyć szklankę ciasta. Blaszkę o wymiarach 24 x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nią większą część ciasta, lekko dociskając. Piec około 15 minut, w temperaturze 180 stopni. Przestudzić.
3.Przygotować nadzienie owocowe - cukier wymieszać z mąką, dodać sok z cytryny i masło, połączyć ze sobą. Dodać porzeczkoagrest i delikatnie wymieszać.
4.Wyłożyć równomiernie na przestudzony spód ciasta, posypać odłożoną wcześniej kruszonką. Piec 35-40 minut, do czasu zarumienienia się kruszonki. Wystudzić i dopiero wtedy kroić. Smacznego :)
Komentarze