Krajanka z imbirem i porzeczkoagrestem

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Smakuje rewelacyjnie

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Składniki na ciasto:

    190 g mąki pszennej
    130 g brązowego cukru
    50 g cukru
    160 g płatków owsianych
    1/2 łyżeczki soli
    3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody
    150 g margaryny
    Składniki na owocowe nadzienie:

    500 g porzeczkoagrestu
    20 g cukru (lub więcej, według uznania)
    sok z połówki cytryny
    3 łyżeczki świeżego imbiru
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki masła, roztopionego i wystudzonego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Krajanka z imbirem i porzeczkoagrestem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę pokroić w kostkę. Płatki owsiane zmielić na drobne kawałeczki. W naczyniu wymieszać mąkę, cukry, płatki, sól, proszek do pieczenia i sodę. Dodać, przygotowaną wcześniej, margarynę i zagniatać do momentu utworzenia się grudek.
  • 2. Odłożyć szklankę ciasta. Blaszkę o wymiarach 24 x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nią większą część ciasta, lekko dociskając. Piec około 15 minut, w temperaturze 180 stopni. Przestudzić.
  • 3. Przygotować nadzienie owocowe - cukier wymieszać z mąką, dodać sok z cytryny i masło, połączyć ze sobą. Dodać porzeczkoagrest i delikatnie wymieszać.
  • 4. Wyłożyć równomiernie na przestudzony spód ciasta, posypać odłożoną wcześniej kruszonką. Piec 35-40 minut, do czasu zarumienienia się kruszonki. Wystudzić i dopiero wtedy kroić. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować