1 szklanka siemienia lnianego
1 szklanka ziarenek sezamu
1 łyżka cebuli w proszku lub 1 mała cebula
1 szklanka startego żółtego sera
1 jajko
2-3 łyżki oliwy z oliwek (lub innej, na przykład oleju kokosowego, oleju rzepakowego, itp )
3-4 łyżki wody
ulubione przyprawy
sól do smaku
Krakersy z siemienia lnianego i sezamu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik nagrzewamy do 180 C.
W misce wymieszać siemię lniane, sezam, ser, cebulę w proszku ( jeśli mamy całą cebulę, zcieramy ja na tarce, na najmniejszych oczkach ).
W małej miseczce roztrzepujemy jajko, oliwę i wodę, wlewamy do miski z siemieniem lnianym i sezamem, dokładnie mieszamy.
Do zrobienia tych krakersów będziemy potrzebować dwóch blaszek, każdą wyścielamy papierem do pieczenia, kładziemy po połowie przygotowanego ciasta, nakrywamy drugim arkuszem papieru i rozwałkowujemy na około 3 mm. Wierzch możemy posypać sola lub przyprawami. Jeśli mamy słony ser, to z soli możemy zrezygnować.
2.Blaszki wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 15-20 minut.
Po tym czasie wyciągamy z piekarnika, ciasto delikatnie przekładamy na stolnice lub blat .
Nożem kroimy ciasto na mniejsze kawałki, i układamy ponownie na blaszce, wstawiamy do piekarnika i zapiekamy na złocisty kolor przez około 10 min lub do czasu aż się ładnie zrumienia.
3.Takie krakersy to zdrowa, chrupiącą przekąska dla każdego.Świetnie się przechowują, najlepiej w szklanym, szczelnie zamkniętym naczyniu.
Życzę zdrowego smacznego :) !
Komentarze