Krewetki z czosnkiem i ostrą papryką

5 (199 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Przekąska aroamtyczna i tak pyszna,że goście będą zachwyceni.Sos jest doskonałym dodatkiem. Czas przygotowania jest jej wielkim atutem.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • KREWETKI::
    - krewetki (Black Tiger): 400 gramów
    - masło (może być klarowane): 3 łyżki
    - oliwa (z oliwek): 2 łyżki
    - czosnek: 2 ząbki
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - ostra papryczka (posiekana/bez nasion): 0.5 łyżeczki
    SOS::
    - majonez (wysokiej jakości): 2 łyżki
    - jogurt grecki (gęsty): 1 łyżka
    - ketchup (wysokiej jakości): 1 łyżka
    - sól: 0.5 szczypty
    - cukier (lub mniej): 0.5 szczypty
Wystaw ocenę:

5 (199 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Majonez

Krewetki z czosnkiem i ostrą papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krewetki umyć,osuszyć.
  • 2. Wszystkie składniki sosu wymieszać w miseczce. Cukier i sól dodać do smaku.
  • krewetki smazone z czosnkiem 3. Na patelni rozgrzać masło z oliwą, wrzucić rozgniesione ząbki czosnku,dodać krewetki,smażyć 5 minut cały czas mieszając.Pod koniec smażenia na patelnię wrzucić też ostrą papryczkę. Krewetki przełożyć na talerz, udekorować koperkiem i np. ostrą papryczką. Podawać z sosem.
  • 4. Rady: papryczki można dodać mniej. Do smażonych krewetek można tez dodać pół łyżeczki miodu. Do sosu można dodać odrobinę słodko-ostrego sosu chilli.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Majonez Krewetki Masło Papryka ostra

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki Impreza Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować