Krewetki koktajlowe w białej oprawie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mrożone krewetki smażymy na małej ilości tłuszczu do całkowitego rozmrożenia.
2.Odlewamy delikatnie wodę z krewetek aby ich nie uszkodzić.
3.Dodajemy oliwę i smażymy, aż nie będą dobre. Powinny być lekko chrupkie i zmienić nieco kolor.
4.Wrzucamy posiekaną pietruszkę, według uznania. Ja proponuję dodać jej dużo wtedy potrawa będzie bardziej aromatyczna. Następnie skrapiamy sokiem z cytryny,
5.Kolejnym krokiem jest dodanie śmietany. Teraz możemy doprawić nasze krewetki o dowolne przyprawy. Ja postanowiłam zrobić je na ostro, dodając ostrą paprykę i ponownie pieprz sól i bazylię. ewentualnie migdały
6.Smażymy aż śmietana zgęstnieje.
7.Propozycja podania:
Posypać natką pietruszki, płatkami migdałów. Idealnie pasuje do ciemnego pieczywa jak na zdjęciu, bądź ryżu z dodatkiem warzyw.
Porady
Należy uważać, aby nie przypalić krewetek. Podczas rozmrażania należy smażyć na małym ogniu.
Komentarze