Krewetki koktajlowe w białej oprawie

0 (0 ocen)

  • 25 min

Potrawa smaczna, a zarazem szybka i łatwa do przyrządzenia.

  • 25 min

Składniki:

  • Krewetki koktajlowe mrożone 250 g
    śmietana 18 % około 150 ml
    natka pietruszki
    sól morska
    ćwiartka cytryny
    pieprz
    papryka ostra
    oliwa z oliwek bądź olej
    płatki migdałów (według uznania )

Krewetki koktajlowe w białej oprawie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mrożone krewetki smażymy na małej ilości tłuszczu do całkowitego rozmrożenia.
  • 2. Odlewamy delikatnie wodę z krewetek aby ich nie uszkodzić.
  • 3. Dodajemy oliwę i smażymy, aż nie będą dobre. Powinny być lekko chrupkie i zmienić nieco kolor.
  • 4. Wrzucamy posiekaną pietruszkę, według uznania. Ja proponuję dodać jej dużo wtedy potrawa będzie bardziej aromatyczna. Następnie skrapiamy sokiem z cytryny,
  • 5. Kolejnym krokiem jest dodanie śmietany. Teraz możemy doprawić nasze krewetki o dowolne przyprawy. Ja postanowiłam zrobić je na ostro, dodając ostrą paprykę i ponownie pieprz sól i bazylię. ewentualnie migdały
  • 6. Smażymy aż śmietana zgęstnieje.
  • 7. Propozycja podania:
    Posypać natką pietruszki, płatkami migdałów. Idealnie pasuje do ciemnego pieczywa jak na zdjęciu, bądź ryżu z dodatkiem warzyw.

Porady

Należy uważać, aby nie przypalić krewetek. Podczas rozmrażania należy smażyć na małym ogniu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy