Krewetki po tajsku

0 (0 ocen)

  • 20 min

Krewetki po tajsku to chyba mój ulubiony sposób na krewetki. Niezwykle aromatyczne smaki z nutą pikantności i sprężyste krewetki to coś pysznego

  • 20 min

Składniki:


  • tygrysie krewetki
    2 cm kawałek imbiru
    3 szalotki
    2 ząbki czosnku
    papryczka chili
    sok z połowy limonki
    pół kostki masła
    łyżeczka oleju kokosowego
    2-3 listki limety
    sól, płatki chilli

Krewetki po tajsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Imbir pokroić na cieniutkie paseczki, szalotki w kosteczkę, czosnek w plasterki, papryczkę, jak najdrobniej.
    Rozmrożone krewetki obrać z pancerzyków, zostawić tylko ogonek - naciąć je potem wzdłuż i wyjąć jelito, czyli czarną nitkę.
    Na patelni rozgrzać olej kokosowy i dodać imbir, szalotkę, czosnek oraz przyprawy.
    Dołożyć masło, krewetki i liście limety i smażyć około 3 minut razem.
    Na koniec doprawić solą i płatkami chilli.
    Podawać z np. grzankami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy