Jest to danie, które szczególnie kojarzy mi się z wakacjami i lubię je robić w chłodne, jesienne dni. Ja i mój narzeczony zajadaliśmy się nim w Grecji i gdyby nie cena, jedlibyśmy je na śniadanie, obi
Krewetki po grecku z ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gdy krewetki się rozmrażają kroję pół czerwonej cebuli i wrzucam na patelnię z oliwą. Po mniej więcej 5 minutach, gdy cebula staje się już zeszklona, dorzucam 3 ząbki czosnku i pół łyżeczki wysuszonych ziaren ostrej papryki lub jeśli nie mam to paprykę w proszku. Jeśli krewetki są świeże, trzeba je trochę podsmażyć aż będą przezroczyste i różowe (około 1-3 minut). Do całości dodaję około 1 szklanki odcedzonych pomidorów z puszki, dorzucam oregano, sól, płatki ostrej papryki i słodką paprykę. Gotuję wszytko mieszając, przez około 5 minut, a jeśli sos będzie zbyt gesty, można dodać pozostałego soku z pomidorów. Dorzucam krewetki i wszystko razem wkładam do piekarnika nastawionego wcześniej na około 205C. Mrożone, czyli ugotowane wcześniej krewetki piekę 7 minut, świeże 10. Po tym czasie całość posypuję 250 dkg pokruszonej fety i wrzucam na dodatkowe 3-5 minut. Jeśli ktoś nie chce się bawić w zapiekanie, można pominąć ten krok i po prostu wszystko zrobić na patelni. Jednocześnie przygotowujemy ryż i kroimy warzywa, które następnie wrzucamy na patelnię i dusimy około 20 minut. Na drugą, rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę z oliwek, wrzucamy 2 torebki ryżu paraboiled, po około minucie kostkę rosołową, zalewamy wszystko wodą. Następnie dodajemy przyprawy – kurkumę, paprykę, curry i kebab gyros – ich ilość zależy od tego jak bardzo doprawiony i ostry chcemy mieć ryż. Co jakiś czas dodajemy wodę i sprawdzamy czy miękkość ryżu nam odpowiada. Po około 20 minutach dodajemy warzywa z pierwszej patelni i mieszamy. Ryż z warzywami jest gotowy. Tak samo jak krewetki, które wyjmujemy z piekarnika. Teraz wystarczy podać do stołu i nalać po kieliszku wina.
Komentarze