Baba z niespodzianką

4.5 (145 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 50 min

Babka mięsna z dodatkiem papryki i kalafiora otulona ziemniakami. Pyszna z dodatkiem ulubionej surówki.

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki podstawowe:
    500g mielonej wieprzowiny
    1/2 czerwonej papryki
    1/2 małego kalafiora

    Składnik podstawowy dodatkowy:
    3 ugotowane ziemniaki

    Składniki robocze:
    1 łyżeczka ostrej musztardy
    1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego
    1 łyżeczka majeranku
    1/4 łyżeczki tymianku
    1 łyżeczka soli
    1/4 łyżeczki pieprzu
    1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    olej do natłuszczenia formy

    Dekoracja:
    1 łyżka ketchupu
    kawałek papryki
    różyczka kalafiora
    gałązki pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Baba z niespodzianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Foremkę na babkę wyłożyć folią aluminiową,natłuścić olejem.
  • 2. Ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać mąkę ziemniaczaną i przyprawę do ziemniaków, dobrze wymieszać i wylepić formę.
    Kalafiora podzielić na różyczki i obgotować.
  • 3. Paprykę drobno pokroić, dodać do mięsa razem z przyprawami, wymieszać i część wyłożyć do formy.
    Cząstki kalafiora wcisnąć w mięso i wyłożyć resztę mięsa.
  • 4. Formę zawinąć w papier do pieczenia i wstawić do piekarnika na 25 minut w temperaturze 180 stopni.Następnie zdjąć papier i piec jeszcze15 minut.
  • 5. Po lekkim ostygnięciu babkę wyjąć z formy, zdjąć folię i udekorować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_02-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować