Kreatywne sajgonki z ryżem, cukinią i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie. Ostudzić. Przełożyć do miski.
Cukinię umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, osolić, odstawić na 15 minut. Odcisnąć z soku.
Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni bez dodatku tłuszczu.
2.Cukinię i boczek przełożyć do ryżu, wymieszać. Doprawić solą, pieprzem, przyprawą do potraw chińskich i przyprawą 5 smaków.
3.Papier ryżowy moczyć przez 2 sekundy w ciepłej wodzie, ułożyć na desce. Na papier nakładać po 1 łyżce farszu, zwijać sajgonki podobnie jak krokiety. Odstawić na chwilę, aby papier lekko wysechł. Smażyć na oleju do zrumienienia.
Porady
Instrukcja zwijania sajgonek znajduje się na opakowaniu papieru ryżowego.
Komentarze