Krem marchewkowo - dyniowy

5 (182 ocen)

  • 40 min

Klasyczny pomysł na dynię - zupa. Dodatek marchewki nadaje jej słodyczy, całość mocno aromatyczna, z dodatkiem wielu przypraw.

  • 40 min

Składniki:

  • 3 marchewki
    1 mała dynia
    1 cebula
    kawałek selera
    1 l bulionu warzywnego lub drobiowego
    kawałek startego imbiru
    łyżka soku z cytryny
    przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, cynamon, curry, kardamon
    łyżka śmietany lnu jogurtu naturalnego (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

5 (182 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krem

Krem marchewkowo - dyniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa myjemy, obieramy. Cebulę kroimy w kostkę, marchew w plasterki, dynię w kostkę, seler w kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy cebulę i smażymy 2 minuty. Dodajemy pozostałe warzywa, oprószamy solą i smażymy kilka minut. Następnie wlewamy bulion i gotujemy, aż warzywa zmiękną. Dodajemy starty imbir, sok z cytryny i przyprawy (wg uznania) i gotujemy jeszcze kilka minut. Zupę miksujemy na krem, jeśli jest zbyt gęsty rozrzedzamy wodą.
    Krem podajemy z grzankami, groszkiem ptysiowym lub bez dodatków udekorowany zieleniną.

Porady

Zupę możemy podać z kleksem śmietany lub jogurtu naturalnego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Marchewka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować