zupa krem marchewkowo-dyniowa

0 (0 ocen)

  • 40 min

Sezon na dynie w pełni, więc trzeba korzystać póki można je jeszcze w tym roku dostać!

  • 40 min

Składniki:

  • 0,5kg dyni
    3 średnie marchewki
    łyżka posiekanego imbiru
    łyżka masła
    1 litr bulionu
    2 ząbki czosnku
    pół szklanki śmietanki 30%
    pół szklanki ziaren słonecznika
    kilka kromek pełnoziarnistego pieczywa tostowego
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krem Grzanki

Zupa krem marchewkowo-dyniowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Marchew obieramy i kroimy w plasterki. W garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy warzywa i smażymy ok. 10 min. Czosnek obieramy i siekamy, wrzucamy do garnka z dynią i marchewką. Następnie zalewamy bulionem i gotujemy ok. 20 min. Doprawiamy solą i pieprzem, blendujemy i na koniec dolewamy śmietankę.
  • 2. Rozgrzewamy patelnię i prażymy na niej ziarna słonecznika. Chleb tostowy kroimy w kostkę na grzanki i wstawiamy na 5-10 min. do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni.
  • 3. Zupę podajemy z grzankami i słonecznikiem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Marchewka Słonecznik Ziarna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować