Delikatna i kremowa zupa buraczkowa, lekko kokosowa, gęsta i pożywna, dobrze pasował do niej serek kozi i pistacje.
Składniki:
500 g ugotowanych i obranych buraków
400 g batata
3 marchewki
1 korzeń pietruszki
1,5 l wody
300 ml mleczka kokosowego
1 łyżka octu jabłkowego
sól różowa
pieprz
Do podania:
pistacje
100 g serka koziego
listki pietruszki
Krem buraczkowy z mleczkiem kokosowym, serkiem kozim i pistacjami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Batata, marchewkę i pietruszkę obierz i łącznie z burakami pokrój w większe kawałki. Wodę zagotuj, warzywa oprócz buraków wrzuć na wrzątek, gotuj aż trochę zmiękkną. Dodaj buraki i gotuj razem z 10 minut. Zupę odstaw by lekko przestygła. Dopraw solą, pieprzem, octem, dodaj mleczko kokosowe, ponownie zblenduj. Krem podawaj z pokruszonym serkiem kozim, pistacjami i listkami pietruszki.
Komentarze