Krem botwinkowo-kokosowy z kiełkami

0 (0 ocen)

  • 35 min

Intrygujące połączenie kokosa i botwinki w pysznej, kremowej zupie podanej z kiełkami poleca się na zdrowy obiad :)

  • 35 min

Składniki:

  • 1 pęczek botwinki z buraczkami
    4 młode ziemniaki
    1 ząbek czosnku
    3-4 plasterki imbiru
    1 łyżka masła
    2 szklanki domowego bulionu warzywnego lub drobiowego
    1 szklanka mleka kokosowego
    1 opakowanie ulubionych kiełków (u nas rzodkiewki )
    Sól, pieprz

Krem botwinkowo-kokosowy z kiełkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Botwinkę myjemy, osuszamy, buraczki obieramy. Buraczki i łodyżki botwinki kroimy drobno. W garnku rozpuszczamy mało i przesmażamy przez 2 minuty pokrojone łodyżki i buraczki.

    Do buraczków dodajemy pokrojone w paseczki liście botwinki i pokrojone w kostkę ziemniaki – smażymy 3-4 minuty.

    Do warzyw dodajemy obrany ząbek czosnku i plasterki imbiru, podlewamy wszystko bulionem i gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut.

    Po tym czasie wlewamy mleko kokosowe i gotujemy kolejne 15 minut.

    Zupę odstawiamy aby lekko przestygła, blendujemy. Ponownie zagotowujemy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

    Zupę serwujemy gorącą, posypaną kiełkami, smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy