Dodatek migdałów i sera gorgonzola sprawia, że jej smak jest oryginalny i różni się od tradycyjnej zupy brokułowej… Spróbujcie sami!
Składniki:
1,5 litra bulionu warzywnego
300 ml mleka
600 g brokułów
100 g mielonych migdałów
100 g sera gorgonzola
kwaśna śmietana do przybrania
migdały do przybrania
sól i pieprz do smaku
Krem brokułowy z migdałami i serem gorgonzola - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bulion zagotować z mlekiem. Do gotującego bulionu dodać różyczki brokułów. Gotować aż warzywa zmiękną (ok. 8 minut). Mielone migdały wrzucić na rozgrzaną patelnię i prażyć, aż nabiorą złotego koloru. Do zupy dodaj migdały oraz pokrojony ser gorgonzola. Całość miksuj, aż uzyskasz gładki, zielony krem. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem, następnie zagotuj. Podawaj z kwaśną śmietaną i pokrojonymi migdałami.
Komentarze