Zupy krem stają się coraz bardziej popularne. Przygotowanie jest naprawdę proste, a zupa jest smakowita i wyborna. Użyłam cukinii oraz kalafiora. Jak się okazało połączenie pierwsza klasa !Spróbuj!
Składniki:
bulion warzywny 1 l.
cukinia 200 gram
kalafior 200 gram
cebula czerwona 1 szt.
por biała część ok. 8 cm
śmietana 12 % do zup i sosów ok. 100 ml.
koper suszony 1 łyżka
sól, pieprz do smaku
masło 1 łyżka
Krem cukiniowo kalafiorowy z grzankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę posiekać i podsmażyć na maśle. Dodać cukinię i chwilę smażyć.
Do garnka wlać bulion, wrzucić różyczki kalafiora i posiekanego pora. Dodać cukinię i gotować pod przykryciem tak długo, aż kalafior całkowicie zmięknie (najlepiej ok. 20-25 min.).
2.Na koniec zmiksować zupę blenderem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i koperkiem. Dodać śmietanę.
Chleb pokroić na kwadraciki. Polać oliwą i dodać przeciśnięty czosnek przez praskę. Natrzeć. Rozgrzać patelnię i podsmażyć grzanki.
3.Filety umyć, osuszyć i przeciąć wzdłuż długiego boku na pół. Doprawić z każdej strony solą, pieprzem, czosnkiem i ziołami. Natrzeć olejem. Ugrillować na mocno rozgrzanej patelni. Pokroić w cienkie paski.
Gdy zupę nalejemy na talerz udekorować grzankami i plastrami fileta.
Komentarze