Krem czekoladowy otulony śmietaną

0 (0 ocen)

Kaloryczny deserek ale jaki smaczny....

Składniki:

  • -mleko 500 mililitrów
    -czekolada gorzka 5 dkg
    -wanilia laska 1/2 laski
    -cukier 15 dkg
    -żółtka 5 sztuk
    -żelatyna 3 listki
    -śmietana 30%-36% 250 mililitrów
    DODATKOWO
    -śmietana ubita 1 szklanka
    -sos truskawkowy do polania

Krem czekoladowy otulony śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko zagotować z wanilią , cukrem, czekoladą.
    Przecedzić gorące mleko.
    Żółtka ubić mikserem w żaroodpornej misce, dolewać powoli mleko, cały czas mieszając mikserem na średnich obrotach.
    Namoczyć żelatynę w zimnej wodzie, odstawić .
    Naczynie stawiamy w gorącej kąpieli, ubijać aż masa zacznie gęstnieć.Uważając żeby miska nie stykała się z gorącą wodą.
    Utrzymać temperaturę 80 stopni.
    Zdjąć naczynie z kremem, dodać namoczoną żelatynę, wymieszać i wychłodzić.
    Ubić śmietanę, dodać do przechłodzonego kremu, delikatnie wymieszać.
    Napełnić małe foremki albo miseczki, wstawić do lodówki na 4-5 godzin.
    Wyjąć deser z pojemniczków, obłożyć ubitą śmietaną, polać sosem truskawkowy.
    SMACZNEGO!!!!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy