Krem czekoladowy otulony śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko zagotować z wanilią , cukrem, czekoladą.
Przecedzić gorące mleko.
Żółtka ubić mikserem w żaroodpornej misce, dolewać powoli mleko, cały czas mieszając mikserem na średnich obrotach.
Namoczyć żelatynę w zimnej wodzie, odstawić .
Naczynie stawiamy w gorącej kąpieli, ubijać aż masa zacznie gęstnieć.Uważając żeby miska nie stykała się z gorącą wodą.
Utrzymać temperaturę 80 stopni.
Zdjąć naczynie z kremem, dodać namoczoną żelatynę, wymieszać i wychłodzić.
Ubić śmietanę, dodać do przechłodzonego kremu, delikatnie wymieszać.
Napełnić małe foremki albo miseczki, wstawić do lodówki na 4-5 godzin.
Wyjąć deser z pojemniczków, obłożyć ubitą śmietaną, polać sosem truskawkowy.
SMACZNEGO!!!!
Komentarze