Połączenie chałwy i nutelli? Czyż może być coś piękniejszego? W sklepach niestety jeszcze takich nie można dostać, ale po co marzyć, skoro można zrobić samemu. Zdrowe, bez konserwantów, nieziemskie!
Dla 2 osób
Składniki:
1 szklanka sezamu
3/4 szklanki orzechów laskowych
2 łyżki kakao
5 łyżek miodu
pół tabliczki gorzkiej czekolady
opcjonalnie kilka kropel oleju z orzechów
Krem czekoladowo-chałwowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sezam i orzechy podprażyć na patelni. Sezam szybko się spieka, więc należy uważać. W tym samym czasie można rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej.
2.Następnie blenować ok. 10 min. Co jakiś czas przerwać blendowanie, by zebrać sezam i orzechy ze ścianek blendera, mają tendencję do osadzania się na ściankach. Dodać miód, kakao oraz czekoladę. Blendować dalej do połączenia się składników. Przełożyć do słoiczków. Gotowe. Iście turecki przysmak!
Komentarze