Lekko pikantny, kremowy sos z wyrazistą nutą chrzanu idealnie podkreśli smak świątecznego jajka, domowej wędliny czy pasty kanapkowej. Świetnie sprawdzi się także jako dodatek do grillowanych dań.
20 min
Składniki:
5 surowych jajek
1/2 l śmietany
1 łyżeczka soli
3-4 łyżki cukru
3 łyżki octu
2 szklanki startego chrzanu lub dwa słoiczki gotowego
Krem chrzanowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka, śmietanę, sól, cukier oraz ocet przełóż do garna i dokładnie rozmieszaj drewnianą łyżką lub mikserem. Następnie gotuj na wolnym ogniu ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje i powstanie budyń.
2.Gotowy zestaw z ognia i dodaj do niego wcześniej starty chrzan ( jest to dość ciężkie i płaczliwe zadanie dlatego polecam użyć gotowego ze słoiczka, ale wtedy należy pamiętać, aby chrzan delikatnie odsączyć, alby krem nie był zbyt ostry ). Całość dobrze wymieszaj i jeszcze przez chwilkę podgotuj.
Tak przygotowany krem przełóż do wcześniej wyparzonych słoiczków i odstaw do wystygnięcia. Następnie już zimny włóż do lodówki.
Komentarze