Krem dyniowo-serowy na mleku

0 (0 ocen)

Gęsty,aromatyczny,syty i rozgrzewający krem z pieczonej dyni z cebulą oraz innymi warzywami.Serek topiony idealnie komponuje się w zupach-kremach,smakuje wyśmienicie.Moja półtora roczna córka była nim zachwycona.

Składniki:

  • 1kg.miąższu z dyni (po za sezonem możemy użyć mrożonego)
    2 cebule
    2 marchewki
    1 pietruszka
    4 ziemniaki
    200g.serka topionego kremowego(2 bloczki)
    1 l.mleka+woda
    1 łyżeczka chili
    1 łyżeczka imbiru
    1 łyżeczka gałki muszkatołowej
    sól,pieprz
    oliwa z oliwek
    Papier do pieczenia
    Dodatkowo:
    kwaśna śmietana
    prażone pestki słonecznika
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krem

Krem dyniowo-serowy na mleku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miąższ z dyni kroimy w kostkę,cebulę obieramy kroimy w czwórki.
    piekarnik nagrzewamy do 18st.
    Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia,przekładamy dynię z cebulą,skrapiamy oliwą.
    Pieczemy 30 min ww między czasie warzywa przekręcamy na drugą stronę.
  • 2. Ziemniaki,marchew i pietruszkę obieramy,myjemy,kroimy w mniejsze kawałki,wkładamy do garnka,zalewamy mlekiem.Gotujemy do miękkości warzyw.
  • 3. Upieczoną dynię z cebulą oraz serkami topionymi dodajemy do zupy,dolewamy wody ,tyle by zakrywała warzywa,doprawiamy.
    Gotujemy do całkowitego rozpuszczenia się serków.
  • 4. Zupę zdejmujemy z gazu,miksujemy blenderem na gładki krem.
    Podajemy gorący z kleksem śmietany i uprażonymi pestkami słonecznika.

Porady

Do kremu możemy dodać także przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Słonecznik możemy zastąpić grzankami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować