Smakował mi budyń dyniowy i panna cotta więc postanowiłam zrobić kolejny deser z dynią. W połączeniu z mlekiem kokosowym i białą czekoladą dynia zyskuje nowe oblicze :)
Składniki:
300 g puree z dyni
60 g białej czekolady
120 g gęstego mleka kokosowego
200 g śmietany 30%
3 łyżeczki cukru pudru
Krem dyniowy z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Do rondelka włożyć puree z dyni (użyłam Hokkaido), dodać mleko kokosowe (gęste mleko zebrane z wierzchu puszki, bez płynu).
Posiekać białą czekoladę i wrzucić do dyni i mleka. Postawić na małym gazie i podgrzewać ciągle mieszając, aż czekolada się rozpuści. Masę wystudzić.
Śmietanę ubić na sztywno, dodać 3 łyżeczki cukru pudru, można więcej, do smaku. Zmiksować. Odłożyć 3 łyżki śmietany, resztę dodać do rondelka i delikatnie wymieszać.
Deser przełożyć do szklaneczek lub pucharków, udekorować odłożoną śmietaną. Schłodzić w lodówce
Komentarze