Krem kalafiorowy z mozzarellą

0 (0 ocen)

Warzywa, które nie zaprzeczalnie kojarzą mi się z latem to kalafior i fasolką szparagowa...dzisiaj proponuję delikatny krem z dodatkiem serka mozzarella...mmm pyszności:)

Składniki:

  • 2 młode pietruszki
    1 mały młody seler- 40 g
    2 małe łodygi selera naciowego
    8 cm młodego pora
    300 g ziemniaków ( po obraniu)
    1 mały kalafior- 530 g
    1 łyżka oleju kokosowego- 10 g
    1 kulka mozzarelli light- 125 g
    1250 ml wody
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka pieprzu ziołowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem

Krem kalafiorowy z mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa umyć i osuszyć. Pietruszkę i seler oskrobać. Pokroić w niezbyt małe kawałki. Seler naciowy również pokroić. Por pokroić w cienkie paseczki.
  • image-11gq73w 2. W garnku rozgrzać olej kokosowy i wrzucić rozdrobnione warzywa. Delikatnie zrumienić, wsypać ½ łyżeczki soli i zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia.
  • image-16i2wnp 3. W między czasie ziemniaki obrać, umyć dokładnie i pokroić w dużą kostkę. Dodać do wrzącego wywaru. Ponownie doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze 5 minut.
    Oczyszczony kalafior podzielić na mniejsze różyczki. Gdy ziemniaki będą na wpół miękkie dodać kalafior oraz resztę soli i gotować do miękkości warzyw.
  • image-1859mr1 4. Zdjąć z ognia. Ser pokroić w średniej wielkości kostkę i delikatnie dodać do zupy. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia się sera. Zblendować. Doprawić pieprzem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować