Warzywa, które nie zaprzeczalnie kojarzą mi się z latem to kalafior i fasolką szparagowa...dzisiaj proponuję delikatny krem z dodatkiem serka mozzarella...mmm pyszności:)
Składniki:
2 młode pietruszki
1 mały młody seler- 40 g
2 małe łodygi selera naciowego
8 cm młodego pora
300 g ziemniaków ( po obraniu)
1 mały kalafior- 530 g
1 łyżka oleju kokosowego- 10 g
1 kulka mozzarelli light- 125 g
1250 ml wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
Krem kalafiorowy z mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa umyć i osuszyć. Pietruszkę i seler oskrobać. Pokroić w niezbyt małe kawałki. Seler naciowy również pokroić. Por pokroić w cienkie paseczki.
2.W garnku rozgrzać olej kokosowy i wrzucić rozdrobnione warzywa. Delikatnie zrumienić, wsypać ½ łyżeczki soli i zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia.
3.W między czasie ziemniaki obrać, umyć dokładnie i pokroić w dużą kostkę. Dodać do wrzącego wywaru. Ponownie doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze 5 minut.
Oczyszczony kalafior podzielić na mniejsze różyczki. Gdy ziemniaki będą na wpół miękkie dodać kalafior oraz resztę soli i gotować do miękkości warzyw.
4.Zdjąć z ognia. Ser pokroić w średniej wielkości kostkę i delikatnie dodać do zupy. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia się sera. Zblendować. Doprawić pieprzem. Smacznego!
Komentarze