Krem kalafiorowy z pieczonym czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni. Kalafior umyć, podzielić na małe różyczki i ułożyc na blasze wyłożonej folią aluminiowej. Skropić łyżką oliwy z oliwy, posolić, popieprzyć.
2.Z główki czosnku odkroić czubek, zdjąć wierzchnie warstwy łupinek, ale nie obierać całości! Ząbki powiny dalej być połączone. Zawinąć w kawałek folii aluminiowej i ułożyć obok kalafiora. Całość wstawić do piekarnika. Po 20 minutach wyjąć kalafior. Czosnek pozostawić na kolejne 10 minut.
3.Marchewkę i cebulę pokroić i podsmażyć na łyżce masła w dużym garnku z grubszym dnem. Smażyć przez około 10 minut, przyprawić solą, pieprzem, czerwoną papryką i tymiankiem. Po dwóch minutach dodać 1 łyżkę mąki. Całość wymieszać, podsmażyć przez kolejne 2 minuty, a następnie dodawać stopniowo wino oraz wodę. Wymieszać dokładnie, doprowadzić do wrzenia. Czosnek podzielić na ząbki, obrać i dodać do zupy razem z dwoma szklankami bulionu oraz liściem laurowym. Ponownie doprowadzić do wrzenia, podgotować na niewielkim ogniu przez 10 minut, a na koniec dodać upieczony kalafior i zostawić na małym ogniu jeszcze na kilka minut.
4.Wyjąć liść laurowy (wstyd przyznać, ale ja zapomniałam. na szczęście nie zepsuł za bardzo smaku ;) ), zupę przelać do blendera i zmiksować na krem.
5.Dodać śmietanę oraz mleko i wymieszać. Podawać z grzankami z białego pieczywa i kilkoma kroplami oliwy z oliwek :)
Komentarze