krem kalafiorowy z pieczonym czosnkiem

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Dawno już nie byłam z żadnej mojej potrawy tak dumna jak z tego kremu! :) Polecam gorąco bo według mnie to prawdziwe cudo!

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - kalafior: 1 sztuka
    - czosnek główka: 1 sztuka
    - marchewka: 2 sztuki
    - cebula: 1 sztuka
    - masło: 1 łyżka
    - oliwa z oliwek: 1 łyżka
    - mąka: 1 łyżka
    - białe wino: 0.33 szklanki
    - woda: 0.5 szklanki
    - bulion wołowy: 2 szklanki
    - śmietana 12%: 2 łyżki
    - mleko: 2 łyżki
    - tymianek: 1 szczypta
    - sól: 1 łyżeczka
    - pieprz: 0.5 łyżeczki
    - liść laurowy: 1 sztuka
    - Czerwona papryka: 0.5 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krem

Krem kalafiorowy z pieczonym czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni. Kalafior umyć, podzielić na małe różyczki i ułożyc na blasze wyłożonej folią aluminiowej. Skropić łyżką oliwy z oliwy, posolić, popieprzyć.
  • 2. Z główki czosnku odkroić czubek, zdjąć wierzchnie warstwy łupinek, ale nie obierać całości! Ząbki powiny dalej być połączone. Zawinąć w kawałek folii aluminiowej i ułożyć obok kalafiora. Całość wstawić do piekarnika. Po 20 minutach wyjąć kalafior. Czosnek pozostawić na kolejne 10 minut.
  • 3. Marchewkę i cebulę pokroić i podsmażyć na łyżce masła w dużym garnku z grubszym dnem. Smażyć przez około 10 minut, przyprawić solą, pieprzem, czerwoną papryką i tymiankiem. Po dwóch minutach dodać 1 łyżkę mąki. Całość wymieszać, podsmażyć przez kolejne 2 minuty, a następnie dodawać stopniowo wino oraz wodę. Wymieszać dokładnie, doprowadzić do wrzenia. Czosnek podzielić na ząbki, obrać i dodać do zupy razem z dwoma szklankami bulionu oraz liściem laurowym. Ponownie doprowadzić do wrzenia, podgotować na niewielkim ogniu przez 10 minut, a na koniec dodać upieczony kalafior i zostawić na małym ogniu jeszcze na kilka minut.
  • 4. Wyjąć liść laurowy (wstyd przyznać, ale ja zapomniałam. na szczęście nie zepsuł za bardzo smaku ;) ), zupę przelać do blendera i zmiksować na krem.
  • 5. Dodać śmietanę oraz mleko i wymieszać. Podawać z grzankami z białego pieczywa i kilkoma kroplami oliwy z oliwek :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Kalafior

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować