Krem karmelowy z szafranem

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Średni

Przepis i zdjęcie pochodzą z książki „Smaki świata”.

  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:


  • - mleko (ciepłe): 600 mililitrów
    - woda: 100 mililitrów
    - drobny cukier: 250 gramów
    - szafran: 1 szczypta
    - jajka (ubite): 7 sztuk
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Krem Karmel

Krem karmelowy z szafranem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzewamy piekarnik do 110 ºC. Przygotowujemy 8 kokilek i formę do pieczenia
  • 2. Do rondelka wrzucamy 150 g cukru. Wlewamy 100 ml wody i gotujemy na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż cukier się rozpuści. Zwiększamy ogień i szybko doprowadzamy do wrzenia. Karmelizujemy cukier. Uważamy, żeby nie gotować zbyt długo, bo karmel się przypali i nabierze gorzkiego smaku; jednak im głębszy kolor będzie miał nasz karmel, tym lepiej smakować będzie deser.
  • 3. Gotowy karmel wylewamy do kokilek, pokrywając całe dno. Obracamy kokilki, aby karmel pokrył też ich ścianki.
  • 4. W rondelku podgrzewamy mleko z resztą cukru. Rozpuszczamy cukier. Nie doprowadzamy do parowania ani wrzenia. Dodajemy ubite jajka i przecedzamy syrop przez gęste sito. Wrzucamy szczyptę szafranu i odstawiamy na 5 minut.
  • 5. Miksujemy i ostrożnie wlewamy krem do kokilek. Ustawiamy kokilki w formie do pieczenia wypełnionej wrzącą wodą do wysokości 2 cm. Pieczemy w temperaturze 100 ºC przez 40 minut.
  • 6. Odstawiamy do wystygnięcia. Przykrywamy plastikową folią i wstawiamy
    do lodówki. Najlepiej zostawić krem na noc lub na cały dzień, dzięki czemu
    karmel stanie się bardziej miękki i smaczny. Podajemy krem udekorowany gałązką mięty, bitą śmietaną i sezonowymi owocami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szafran

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować