Krem karmelowy z szafranem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozgrzewamy piekarnik do 110 ºC. Przygotowujemy 8 kokilek i formę do pieczenia
2.Do rondelka wrzucamy 150 g cukru. Wlewamy 100 ml wody i gotujemy na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż cukier się rozpuści. Zwiększamy ogień i szybko doprowadzamy do wrzenia. Karmelizujemy cukier. Uważamy, żeby nie gotować zbyt długo, bo karmel się przypali i nabierze gorzkiego smaku; jednak im głębszy kolor będzie miał nasz karmel, tym lepiej smakować będzie deser.
3.Gotowy karmel wylewamy do kokilek, pokrywając całe dno. Obracamy kokilki, aby karmel pokrył też ich ścianki.
4.W rondelku podgrzewamy mleko z resztą cukru. Rozpuszczamy cukier. Nie doprowadzamy do parowania ani wrzenia. Dodajemy ubite jajka i przecedzamy syrop przez gęste sito. Wrzucamy szczyptę szafranu i odstawiamy na 5 minut.
5.Miksujemy i ostrożnie wlewamy krem do kokilek. Ustawiamy kokilki w formie do pieczenia wypełnionej wrzącą wodą do wysokości 2 cm. Pieczemy w temperaturze 100 ºC przez 40 minut.
6.Odstawiamy do wystygnięcia. Przykrywamy plastikową folią i wstawiamy
do lodówki. Najlepiej zostawić krem na noc lub na cały dzień, dzięki czemu
karmel stanie się bardziej miękki i smaczny. Podajemy krem udekorowany gałązką mięty, bitą śmietaną i sezonowymi owocami.
Komentarze