Krem pieczarkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Włoszczyznę włóż do garnka bez rozmrażania. Pieczarki oczyść, obierz, odetnij końcówki ogonków. Umyte grzyby pokrój w plasterki. Dodaj do włoszczyzny.
2.Obierz i opłucz 2 ziemniaki. Pokrój w kostkę, wrzuć do garnka. Całość zalej rosołem lub bulionem z kostki. Dodaj liście laurowe i sporą szczyptę soli. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut.
3.W tym czasie na patelni rozgrzej masło, wsyp mąkę. Przygotuj jasnozłotą zasmażkę. Dodaj do zupy pieczarkowej, wymieszaj.
4.Z zupy usuń liście laurowe. Wyjmij kilka plasterków pieczarek i odłóż do dekoracji. Resztę składników zmiksuj na gładki krem. Ponownie umieść na ogniu. Zupę- krem zapraw śmietaną. Podgrzej ale nie gotuj.
5.Dopraw solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Udekoruj natką pietruszki i pieczarkami. Podawaj samą lub z groszkiem ptysiowym lub grzankami.
Komentarze