Na 4 porcję:
2 l. wody
0,5 kg pieczarek
7 ziemniaków
1 cebula cukrowa ( lub zwykła)
1 duża marchew
100 g serka topionego kremowego
100 ml śmietany 18 %
8 kuleczek mini mozzarelli
4 gałązki koperku
sól , pieprz
Krem pieczarkowo-ziemniaczany z mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy , kroimy w kostkę , zagotowujemy w 2 l wody. Pieczarki i cebulę obieramy kroimy w kostkę , marchewkę ścieramy na tartce o dużych oczkach.
2.Gdy ziemniaki będą pół miękkie dodajemy resztę warzyw oraz serek topiony -mieszamy co jakiś czas . Gotujemy do zmięknięcia warzyw.
3.Chwilkę przed końcem gotowania odlewamy szklankę wywaru z zupy mieszamy ze śmietaną i przyprawami, wlewamy do garnka.
Miksujemy zupę blenderem na gładki krem. Poajemy z 4 połówkami mini mozzarelli , i gałązką koperku.
Porady
Mozzarellę w kremie możemy zastąpić tartym parmezanem , lub podać go z grzankami.
Koperek możemy zastąpić natka pietruszki
Komentarze