Nieco zaskakujące i baaardzo smaczne połączenie smaku pomidora i kokosa. Niewiarygodne jak niewielki dodatek nowego składnika może odmienić klasyczną pomidorową!
30 min
Składniki:
łyżka masła
ząbek czosnku
1-1,5 kg pomidorów
szklanka esencjonalnego bulionu warzywnego lub drobiowego
200ml mleka kokosowego
sól, pieprz,
świeże listki bazylii
dwie łyżki oliwy pomidorowej (z suszonych pomidorów)
Zupa krem pomidorowo-kokosowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło rozpuścić w garnku, przesmażyć przeciśnięty ząbek czosnku, dodać obrane ze skórki i posiekane pomidory i około szklanki esencjonalnego bulionu warzywnego lub drobiowego. Gotować aż pomidory się rozpadną i lekko zredukują. Dodać pół puszki mleka kokosowego oraz oliwę pomidorową. Doprawić do smaku solą, pieprzem i świeżą bazylią. Zmiksować na gładko. Serwować z groszkiem ptysiowym lub kulkami mini mozarelli.
Komentarze