Krem pomidorowy z pesto ziołowo-żurawinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę. Papryczkę chili przekroić na pół, usunąć pestki i drobno posiekać. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć cebulę, czosnek i chili. Wlać wermut, a następnie dodać pomidory z zalewą i śmietanę. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić przez 10-15 minut. Zupę zmiksować, doprawić solą i pieprzem.
2.Przygotować pesto. Zioła umyć, osuszyć i grubo pokroić. Orzechy rozdrobnić. Zioła, orzechy i oliwę z oliwek zmiksować, doprawić solą i pieprzem. Żurawinę pokroić, a następnie zmieszać ze zmiksowanymi ziołami i orzechami.
Zupę podawać polaną aromatycznym sosem pesto.
Komentarze