kilka zielonych szparagów
kilkanaście dolnych ,ale nie zdrewniałych części zielonych szparagów
1 szk rosołu
1 mała cebula
kilka gałązek świeżej kolendry
1 mała garść świeżej bazylii cytrynowej
sól morska do smaku
pieprz kolorowy do smaku
1 łyżka masła
Dodatkowo :
jogurt grecki
Krem szparagowo bazyliowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szparagi w razie konieczności obrać, umyć i pokroić na kawałki. Cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę. W garnku roztopić masło, wrzucić cebulę i zeszklić ją. Następnie dodać pokrojone szparagi a końcówki górne odłożyć. Wszystko smażyć kilka minut po czym podlać rosołem, dodać bazylię i kolendrę i gotować 5 minut pod przykryciem.
2.Potem dodać przyprawy i włożyć odłożone kawałki szparagów i gotować kilka minut aż lekko zmiękną i wyjąć je z zupy. Całość blenderem zmiksować i można dodatkowo przetrzeć przez sito aby zupa miała konsystencję bardziej kremową. Gotową zupę nalać do miseczki, na wierzchu ułożyć ugotowane szparagi i dodać kleksy jogurtu. Podawać np. z grzankami.
Komentarze