Krem szparagowo bazyliowy

0 (0 ocen)

Coś dla wielbicieli zup kremowych

Składniki:


  • kilka zielonych szparagów
    kilkanaście dolnych ,ale nie zdrewniałych części zielonych szparagów
    1 szk rosołu
    1 mała cebula
    kilka gałązek świeżej kolendry
    1 mała garść świeżej bazylii cytrynowej
    sól morska do smaku
    pieprz kolorowy do smaku
    1 łyżka masła
    Dodatkowo :
    jogurt grecki

Krem szparagowo bazyliowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szparagi w razie konieczności obrać, umyć i pokroić na kawałki. Cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę. W garnku roztopić masło, wrzucić cebulę i zeszklić ją. Następnie dodać pokrojone szparagi a końcówki górne odłożyć. Wszystko smażyć kilka minut po czym podlać rosołem, dodać bazylię i kolendrę i gotować 5 minut pod przykryciem.
  • 2. Potem dodać przyprawy i włożyć odłożone kawałki szparagów i gotować kilka minut aż lekko zmiękną i wyjąć je z zupy. Całość blenderem zmiksować i można dodatkowo przetrzeć przez sito aby zupa miała konsystencję bardziej kremową. Gotową zupę nalać do miseczki, na wierzchu ułożyć ugotowane szparagi i dodać kleksy jogurtu. Podawać np. z grzankami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy