Krem selerowo-bananowy z mięsnymi paluszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Seler obieramy, kroimy w nieduże kawałki i gotujemy w osolonej wodzie pod przykryciem do miękkości. Banana obieramy ze skórki, kroimy i dodajemy do zupy, chwilę gotujemy. Następnie zupę miksujemy blenderem na gładki krem. Porcjami dodajemy jogurt, mieszając. Przyprawiamy szczyptą chili i zagotowujemy.
2.W czasie, kiedy zupa się gotuje, przygotowujemy mięsne paluszki: mięso przyprawiamy solą i szczyptą chili, dodajemy posiekaną miętę i dokładnie mieszamy. Formujemy wałeczki wielkości ok. połowy palca i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie wyszły 44 sztuki). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy 10 minut i wyłączamy piekarnik. Paluszki pozostawiamy w piekarniku.
3.Zupę nakładamy na talerze, na wierzchu układamy paluszki mięsne. Porcje dekorujemy plasterkami banana skropionymi sokiem z cytryny, plasterkami ostrej papryczko, pozbawionymi pestek i gałązkami mięty.
Komentarze