Krem selerowo-bananowy z mięsnymi paluszkami

0 (0 ocen)

Aksamitna, pikantna zupa-krem z selera i banana podana z mini-klopsikami mięsnymi w kształcie paluszków.

Składniki:

  • składniki podstawowe z zestawu a:
    1 seler korzeniowy (ok. 400 g)
    1 mały jogurt naturalny (180 g)
    400 g mielonej szynki wieprzowej

    składnik podstawowy dodatkowy:
    1 duży banan (ok. 180 g)

    składniki robocze:
    3 szklanki wody
    sól
    chili mielone
    1 czubata łyżeczka posiekanych listków mięty

    dekoracja:
    plasterki banana skropione sokiem z cytryny
    plasterki ostrej papryczki
    gałązki mięty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Paluszki

Krem selerowo-bananowy z mięsnymi paluszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Seler obieramy, kroimy w nieduże kawałki i gotujemy w osolonej wodzie pod przykryciem do miękkości. Banana obieramy ze skórki, kroimy i dodajemy do zupy, chwilę gotujemy. Następnie zupę miksujemy blenderem na gładki krem. Porcjami dodajemy jogurt, mieszając. Przyprawiamy szczyptą chili i zagotowujemy.
  • 2. W czasie, kiedy zupa się gotuje, przygotowujemy mięsne paluszki: mięso przyprawiamy solą i szczyptą chili, dodajemy posiekaną miętę i dokładnie mieszamy. Formujemy wałeczki wielkości ok. połowy palca i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie wyszły 44 sztuki). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy 10 minut i wyłączamy piekarnik. Paluszki pozostawiamy w piekarniku.
  • 3. Zupę nakładamy na talerze, na wierzchu układamy paluszki mięsne. Porcje dekorujemy plasterkami banana skropionymi sokiem z cytryny, plasterkami ostrej papryczko, pozbawionymi pestek i gałązkami mięty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Mięso Seler

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować