Krem z cukinii z orzechami włoskimi

4.5 (175 ocen)

Orzechy świetnie się komponują ze smakiem tego kremu.

Składniki:

  • 1 cebula
    2 ząbki czosnku
    500 g cukinii
    3 ziemniaki
    30 g orzechów włoskich
    4 łyżki oleju
    750 ml wywaru warzywnego
    8 kromek bagietki
    150 g śmietanki 30 %
    kilka kropel soku z cytryny
    cukier, sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Krem z cukinii z orzechami włoskimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Cukinię i ziemniaki także obieramy, po czym kroimy je w dużą kostkę. Orzechy siekamy.
  • 2. Rozgrzewamy 2 łyżki oleju i smażymy na nim przez 4 minuty: cebulę, czosnek, cukinię i ziemniaki. Następnie zalewamy wszystko wywarem i dusimy ok. 15 minut.
    W miedzy czasie bagietkę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na pozostałym oleju, jak zacznie nabierać złotego koloru dodajemy do niej orzechy i jeszcze chwileczkę podsmażamy.
  • 3. Zupę miksujemy na gładki krem, dodajemy kremówkę i doprawiamy: cytryną, cukrem, solą i pieprzem do smaku.
  • 4. Gotowy krem rozlewamy do miseczek i podajemy z prażonymi orzechami i bagietką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować