Krem z czerwonej kapusty

4.5 (168 ocen)

Wracając z urlopu do domu,korzystałam z nadmiaru czasu w pociągu czytając prasę.Natknęłam się na przepis na krem z kapusty czerwonej.Przepis okazał się pozytywnym zaskoczeniem.

Składniki:

  • 500 g posiekanej czerwonej kapusty
    350 ml bulionu warzywnego
    2 średnie czerwone cebule
    2 średnie buraki
    2 małe ziemniaki
    2 ząbki czosnku
    4 łyżki śmietany
    1 jabłko
    2-3 łyżki oliwy
    sok z połowy cytryny
    około 1 łyżeczka kuminu
    1/2 szklanki mleka
    pieprz biały
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Krem z czerwonej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki obieramy,kroimy w kostkę,zalewamy 300 ml wody i gotujemy około 15-20 minut.Odcedzamy zachowując wodę z buraczków.Do wody dodajemy sok z cytryny.Cebulę i czosnek obieramy.W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekaną cebulę,czosnek i nasiona kuminu roztarte w moździerzu.Dodajemy sól,pierz i mieszając podsmażamy.W tym czasie kapustę drobno szatkujemy i dodajemy do garnka z cebulą.Podsmażamy wszystko razem około 5 minut,mieszając.
  • 2. Ziemniaki i jabłko obieramy,kroimy w kostkę.Dodajemy razem z burakami do kapusty.Wszystko zalewamy bulionem tak,aby warzywa były lekko przykryte.Dusimy pod przykryciem do momentu,aż warzywa będą miękkie.Kiedy zupa będzie gotowa miksujemy ją na gładki krem dodając wodę z buraczków i mleko.Ponownie zagotowujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku.Podajemy ze śmietaną,grzankami lub świeżym pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować