Krem z białych szparagów

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszny, delikatny i pachnący, Z dodatkiem groszku ptysiowego smakuje bosko!

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - białe szparagi: 700 gramów
    - śmietana kremówka: 200 mililitrów
    - wytrawne sherry: 20 mililitrów
    - żółtko: 1 sztuka
    - masło: 2 łyżki
    - cukier: 2 łyżeczki
    - sól, pieprz: 2 szczypty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krem

Krem z białych szparagów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Obieramy szparagi /pamiętajmy, żeby białe szparagi obrać na całej długości, inaczej będą gorzkie!/,
    związujemy w pęczek i gotujemy w sporej ilości osolonej i posłodzonej wody z dodatkiem 1 łyżeczki masła.
    /do wody, w której gotują się szparagi wkładamy także obierki/.

    Po 10 minutach wyciągamy ugotowane szparagi i osączmy je, a wywar przecedzamy przez sitko i odmierzamy 3 szklanki.

    Zagotowujemy, zdejmujemy z ognia, zaciągamy żółtkiem wymieszanym ze śmietaną.
    Po dodaniu żółtka nie wolno już gotować zupy.
    Ugotowane szparagi kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do zupy lub wlewamy ją do blendera, dodajemy łyżeczkę masła
    i miksujemy na krem, tak wolę.
    Przyprawiamy do smaku sherry, solą i pieprzem.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białe szparagi Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować