Uwielbiam wszystkie dania z dodatkiem brokułu. Są bogate w mnóstwo witamin i dostarczają mnóstwo kalorii. Zupa jest prosta w wykonaniu i zadowoli niejednego smakosza zup.
40 min
Składniki:
Składniki:
1 brokuł – około 50 dag
4 średnie ziemniaki
1 średnia cebula
1,5 łyżki masła
2 ząbki czosnku
Sól, pieprz- najlepiej świeżo zmielony, gałka muszkatołowa do smaku
2 łyżki śmietany 30%
1 l bulionu drobiowego
Około 5 dag sera pleśniowego(u mnie brie)
Krem z brokułów z serem pleśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na maśle, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przesmażyć około 2-3 minut. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, zalać bulionem drobiowym, dodać cebulę z czosnkiem, gotować około 15 minut. Brokuł dokładnie opłukać, podzielić na małe różyczki, dodać do ziemniaków, gotować razem jeszcze 10 minut. Część różyczek brokułu wyjąć do dekoracji. Całość zmiksować na gładki mus. Na koniec dodać śmietanę, podgrzać, nie gotować. Doprawić solą i gałką. Przelać do miseczek, udekorować różyczkami brokułu i słupkami sera, oprószyć pieprzem. Podawać z grzankami serowymi lub czosnkowymi.
Komentarze