Przepyszna, zdrowa i kremowa z wyczuwalną słodkością groszku i cukinii.
Dla 3 osób
Składniki:
-1 czerwona cebula
-2 łyżki oliwy z oliwek + 1 łyżka
-220 g cukinii
-200 g ugotowanego groszku (ja użyłam mrożonego)
-100 ml mleka kokosowego
-100 ml wywaru, który powstał podczas gotowania groszku
-3 łyżki jogurtu naturalnego
-2 łyżki sera mascarpone
-Sól oraz pieprz
Krem z groszku i cukinii z mlekiem kokosowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy posiekaną cebulę i podsmażamy przez 2 minuty. Cukinię myjemy i bez obierania kroimy w plasterki, dodajemy do cebuli i dusimy pod przykryciem przez około 7 minut.
W blenderze umieszczamy groszek, cebulę z cukinią, mleko kokosowe, wywar, jogurt oraz mascarpone. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodajemy 1 łyżkę oliwy, doprawiamy solą oraz pieprzem. Ponownie miksujemy przez kilka sekund. Podgrzewamy i posypujemy pestkami dyni lub innymi ulubionymi dodatkami.
Komentarze