Krem z dyni

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Jesień zawitała nieubłaganie, a więc warto pożytecznie wykorzystać jej dary, a mianowicie dynię, przygotowując z niej krem, który jest nie tylko pyszny, ale i bardzo, bardzo zdrowy, przy tym niskokaloryczny i mocno rozgrzewający. Idealny na jesienną chandrę.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 1 l rosołu lub wywaru warzywnego,
    800 g surowej dyni (obranej i pokrojonej w kostkę),
    2 duże ziemniaki,
    4 marchwie,
    2 selery (korzeń),
    1 cebula,
    sól,
    pieprz,
    cukier,
    5dag masła,
    5 łyżek oliwy,
    pestki uprażonej dyni,
    grzanki,
    śmietana 36%

Krem z dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię kroimy na mniejsze części, obieramy, a następnie kroimy w kostkę. Układamy ją na blasze posmarowanej masłem i wkładamy do piekarnika nagrzanego 220 stopni C na 30min. Na oliwie podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę, gdy się zarumieni dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew i seler, po czym zalewamy odrobiną wody, następnie rosołem lub wywarem i poddajemy duszeniu. Zapieczoną dynię dodajemy do reszty składników i gotujemy jeszcze ok. 15 min., aż warzywa będą miękkie. Wszystkie składniki miksujemy, do czasu aż zupa nabierze konsystencji kremu. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem, cukrem. Wlać na talerz, posypać prażonymi pestkami dyni, garścią grzanek, polać łyżką śmietany i gotowe.

Porady

Jako dodatek w efekcie końcowym może też być groszek ptysiowy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy