Krem z dyni

0 (0 ocen)

  • 1 min

Idąc za ciosem przystawki z dynią do indyka w sosie winnym, zaproponuje mój krem z dyni. Jest poezją smaków. Dodatki przypraw takich jak curry indyjskie, imbir oraz cynamon sprawiają że zupa staje się prawdziwym jesiennym rarytasem który intensywnie rozgrzewa :) Zapraszam do wypróbowania.

  • 1 min

Składniki:

  • Składniki:

    - 1,5 litra bulionu drobiowego
    - od 80dkg - 1 kg dyni pokrojonej w kostkę
    - ugotowana marchewka i ćwierć selera (z bulionu) - niekoniecznie
    - 2 średnie cebule
    - 2 średnie ząbki czosnku
    - 2 łyżki oleju
    - 1,5 płaskiej łyżeczki kminku mielonego
    - 1 łyżeczka tymianku ( lub kilka gałązek świeżego)
    - 1/3 łyżeczki curry
    - pół łyżeczki imbiru
    - pół łyżeczki cynamonu
    - sól i pieprz do smaku

    Dodatkowo:

    - kilka listków świeżej bazylii lub oregano
    - grzanki chlebowe lub groszek ptysi
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Krem z dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzać tłuszcz, posiekać cebulę i czosnek - delikatnie podsmażyć . Bulion podgrzać w garnku, dodać pokrojoną w kostkę i obraną ze skórki dynię, następnie podsmażoną cebulę z czosnkiem. Wsypać przyprawy. Gotować na wolnym ogniu do momentu aż nasza dynia będzie miękka (można pod koniec dolać ok. pół szkl. przegotowanej wody). U mnie gotowanie zajęło ok. 35 minut :) Garnek zdjąć z ognia, za pomocą blendera delikatnie i na niskich obrotach rozmiksować dynię.
    Krem można doprawić do smaku przyprawami podanymi powyżej. Podawać gorący z grzankami oraz listkami bazylii lub oregano:) SMACZNEGO!!!

Porady

Jeśli okaże się, że wasz krem jest mało kremowy zawsze można dogotować kilka kostek dyni w osobnym rondelku bez przypraw!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować