Krem z dyni z groszkiem ptysiowym lub grzankami

4.49 (202 ocen)

  • 30 min

pyszna rozgrzewająca zupa z wykorzystaniem pozostałego nam z dnia poprzedniego rosołu :)

  • 30 min

Składniki:


  • dynia makaronowa około 1 kg (1/4 dużej dyni)
    marchew 1 szt.
    pietruszka 1 szt.
    ziemniak 1-2 sztuk
    seler bulwa ¼ szt.
    masło klarowane2 łyżki
    czosnek przetarty z 2-3 ząbków
    tymianek suszony ½ łyżeczki
    curry 2 łyżeczki
    sól, papryka ostra w proszku, pieprz biały mielony do smaku
    rosół (u mnie drobiowo wołowy, pozostały z poprzedniego dnia)
    groszek ptysiowy lub grzanki
Wystaw ocenę:

4.49 (202 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Krem z dyni z groszkiem ptysiowym lub grzankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z obranej dyni wyciągamy pestki a miąższ kroimy w kostkę.
  • 2. obrane i umyte :marchew, pietruszkę, seler , ziemniak ścieramy na tarce o dużych oczkach
  • 3. na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy dynię i pozostałe warzywa , dusimy do miękkości,podlewając rosołem
  • 4. przyprawiamy solą, papryką, pieprzem, dodajemy tymianek, curry, przetarty czosnek i wlewamy rosół,gotujemy jeszcze przez około 5 minut
  • 5. następnie wszystko rozdrabniamy mikserem na papkę
  • 6. krem wlewamy na talerze i podajemy z groszkiem ptysiowym lub grzankami
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować