Krem z dyni z gruszką

4.5 (173 ocen)

  • 40 min

Dzisiaj serwuję Wam słodką i aromatyczną zupę z dyni z dodatkiem karmelizowanych gruszek. Przepis znalazłam w książce "Smaczne zupy".

  • 40 min

Składniki:

  • 1,5 kg dyni piżmowej
    2 łyżki masła
    łyżka oleju
    cebula
    1,5 bulionu
    gałązka rozmarynu i łyżeczka suszonego rozmarynu
    4 łyżeczki brązowego cukru
    3 dojrzałe gruszki
    125 ml śmietanki 30%
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krem

Krem z dyni z gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łyżkę masła rozgrzać z łyżką oleju w rondlu o grubym dnie i wrzucić pokrojoną drobno cebulę.
    Smażyć aż zmięknie i delikatnie się zrumieni.
    Dodać pokrojoną w niewielką kostkę dynię.
    Wlać bulion i dodać gałązkę rozmarynu, doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem 20 minut.
    W między czasie na patelni rozpuścić kolejną łyżkę masła i połączyć je z dwoma łyżeczkami cukru brązowego, karmelizować.
    Dodać gruszki przekrojone na pół, pozbawione gniazd nasiennych i kolejną łyżeczkę rozmarynu.
    Smażyć razem koło 7 minut.
    Z zupy usunąć gałązkę rozmaryny, a dodać gruszki.
    Całość zupy zmiksować partiami blenderem na mus.
    Przetrzeć przez sito (by pozbyć się ewentualnych listków rozmarynu), dodać do zupy kolejne dwie łyżeczki cukru, śmietankę, 2 łyżeczki soli i pieprz do smaku.
    Zagotować i podawać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować