Krem z kukurydzy z imbirem i płatkami chilli

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Nigdy nie przepadałam za kukurydzą, ale smak zupy mnie urzekł.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
    1 l bulionu warzywnego
    2 ziemniaki
    2 łyżki masła
    sól
    pieprz
    imbir
    płatki chilli

Krem z kukurydzy z imbirem i płatkami chilli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozgrzać na patelni, dodać odcedzoną kukurydzę, smażyć przez 10 min. pod przykryciem.
  • 2. Przełożyć do garnka, zalać litrą bulionu warzywnego. Gotować.
  • 3. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Dodać do kukurydzy i gotowac razem do miekkości.
  • 4. Wszystko razem zblendować. W razie potrzeby przetrzeć przez sitko.
  • 5. Przyprawić imbirem, solą i pieprzem.
  • 6. Gotową zupę posypać płatkami chilli.

Porady

Zamiast kukurydzy z puszki można użyć mrożonej albo kukurydzy w kolbach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy