Na wywar:
2 skrzydełka z kurczaka
100-150g łopatki lub innego mięsa
woda
marchew
pietruszka
kawałek selera naciowego
liść pora
liść laurowy, kilka ziarenek pieprzu, ziela angielskiego
przyprawa warzywna do zupy
0,5 kg kurek
100 ml śmietanki 30%
cebula
pieprz, gałka muszkatołowa, tymianek suszony
4-5 ziemniaków
łyżka oleju
1.Ugotuj wywar warzywno- mięsny.
Gdy mięso będzie miękkie, wyjmij je z zupy wraz z warzywami.
W połowie gotowanie dodaj kurki.
2.Cebulkę pokrój w kostkę. Przesmaż na oleju z tymiankiem. Dodaj do zupy.
3.Pod koniec gotowania dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę. Gdy te będą już lekko miękkie, zdejmij garnek z ognia. Dodaj do zupy kawałki mięsa z łopatki oraz skrzydełek. Całość zmiksuj blenderem na gładki krem. Dopraw gałką muszkatołową, solą lub przyprawą do zupy oraz pieprzem.
Komentarze